Παγκόσμια κατανάλωση
Η παγκόσμια
παραγωγή ήταν 7.358.897 τόνοι,[1] η οποία έτυχε ανάπτυξης παρά την
οικονομική ύφεση και υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατομμύρια σάκους (1 σάκος =
60 κιλά) καφέ το έτος 2008-2009, σε σύγκριση με την παραγωγή 127,2 εκατομμυρίων
σάκων την περίοδο 2007-2008. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην οικιακή
κατανάλωση των εξαγωγικών χωρών, οι οποίες κρατούν το 28% της συνολικής ζήτησης
(ICO 2009).[1]
Η κατανάλωση
καφέ ανά κάτοικο είναι ο μέσος όρος βάρους καφέ, σε κιλά, που καταναλώνεται
ετήσια από το κάθε άτομο σε μία δεδομένη χώρα ή περιοχή. Το βάρος παρουσιάζεται
ως Ισοδύναμο Πράσινων Σπερμάτων (αγγλικά: Green Bean Equivalent, GBE).[1] Πρώτη σε παγκόσμια
κατάταξη έρχεται η Φινλανδία με 12 κιλά ετήσια κατανάλωση ανά
κάτοικο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση
με κατανάλωση 5,5 κιλών.
Η πιο γνωστή
επίδραση του καφέ αφορά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες, ο καφές
βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες, καθώς προκαλεί εγρήγορση και μείωση της
ανίας. Ο βασικός λόγος είναι ότι περιέχει καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές που δρα ως
τονωτικό. Για αυτό τον λόγο ο καφές συνήθως καταναλώνεται τις πρωινές ώρες ή
κατά τη διάρκεια της εργασίας. Περισσότερο ευαίσθητα στη δράση της καφεΐνης
είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας, ειδικά όσον αφορά στον ύπνο. Αντίθετα, τα παιδιά
δεν είναι πιο ευάλωτα από τους ενηλίκους, σε μικρές δόσεις καφέ. Συχνά, μαθητές
και φοιτητές διατηρούν την προσοχή τους στο πολύωρο διάβασμα που απαιτούν οι
εξετάσεις, με τη βοήθεια του καφέ.
Στον
ανθρώπινο εγκέφαλο η καφεΐνη προκαλεί αγγειοσυστολή,
ενώ στα περιφερειακά αγγεία, διαστολή. Δεν είναι λοιπόν τυχαία
η χρήση της σε αρκετά φάρμακα για την καταπολέμηση της ημικρανίας.
Υπερβολική
κατανάλωση καφέ είναι δυνατό να προκαλέσει νευρικότητα, άγχος και αϋπνία. Στα
περισσότερα άτομα, οριακή ποσότητα αντιστοιχεί η κατανάλωση 600 mg
καφεΐνης την ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί σε υψηλές ποσότητες
(άνω των 5 γραμμαρίων καφεΐνης) να προκαλέσει δηλητηρίαση, γνωστή με την
ονομασία καφεϊνισμός, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο κώμα.
Mπορεί να παρατηρηθεί εθισμός στον καφέ, όχι όμως λόγω της καφεΐνης, αλλά
εξαιτίας ενός άλλου συστατικού του, της μεθυλοξανθίνης.
Προς αποφυγή
των συμπτωμάτων της επίδρασης της έχει & ο ντε
καφεϊνέ. Είναι
καφές από τον οποίο, με συμπληρωματική επεξεργασία, έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου